sâmbătă, 5 decembrie 2009

Biserica... sau cum omul este impotriva omului

-
Cine are nevoie de biserica, de institutionalizarea fricii, vinei si ignorantei ?

Este biserica altceva decat o modalitate de a mentine omul in frica, in vina si mai ales in ignoranta ? 

Este biserica altceva decat o modalitate de a promova cultul personalitatii, de a hranii egoul enoriasilor ?

Este biserica altceva decat o modalitate de a mentine omul intr-o stare de iresponsabilitate ? 

Linistea pe care proclama biserica ca o ofera, intre zidurile sale innegrite de fumul uitarii-de-sine, este linistea turmei - o adunatura de prosti care sunt numai buni de manevrat; o adunatura de oameni care isi cedeaza libertatea - de gandire, de simtire si de actiune - pentru a i se servi povesti si spectacole.  

...pentru ca omului ii mai place, inca, sa doarma 

…pentru ca omului ii plac povestile care ii hranesc somnul si este in stare sa creada aproape orice bazaconie inventata in numele “credintei”, numai sa nu i se spuna ca este singurul responsabil pentru propria bunastare si sanatate 

…pentru ca omului ii este mai mult teama de bine decat de rau 

Poti oare conduce, poti manipula oamenii daca acestia sunt fericiti, daca sunt in armonie cu ei insisi, daca sunt sanatosi, daca sunt veseli, daca sunt plini de dragoste si de pace…? Pe acestia nu ii poti pacali, pe acestia nu ii poti duce cu vorba, pe acestia nu ii poti distruge, nu ii poti induce in eroare… Acestia nu mai sunt interesati de biserica si nici macar de Dumnezeu – pentru ca Adevarul, Iubirea si Lumina salasluiesc deja in ei. 

Care este lucrarea bisericii ? Ii face pe oameni sa creada ca nu sunt intregi, sa se urasca si sa se simta vinovati pentru niste pacate stramosesti inventate, sa se indoiasca de propria lor capacitate de vindecare si de autoiertare, incearca sa le ascunda adevarul propriei lor fiinte si capacitati creatoare… dar toate astea in ascuns, pentru ca “pe fata” trebuie sa se citeasca smerenia, “credinta” si mai ales prostia. Aceasta este lucrarea bisericii. 

Biserica “lucreaza” pentru a forma sclavii de care sistemul politic, economic si social are nevoie. 

Cum este posibil sa vorbesti despre unitate si dragoste de aproapele, iar pe de alta parte sa vorbesti despre frica de Dumnezeu ? Unde este iubirea de aproapele daca nu exista intai iubirea si iertarea de sine ? 

Este posibil, pentru ca asta aduce bani… 

Omul se simte vinovat tot vorbindu-i-se de pacat si despre faptele “marete” ale sfintilor – fapte cu care el nu se poate compara – si atunci vine la biserica sa-si cumpere iertarea… o “iertare” pentru minciuna in care este mentinut, pe care a acceptat-o pentru ca e mai simplu sa nu gandeasca si sa nu isi asume responsabilitatea propriei sale stari; pentru ca e mai simplu sa nu coboare la propriul iad pentru a se scoate (a se re-cunoaste pe sine) de acolo. 

Cine este acest Dumnezeu de care ni se spune ca trebuie sa ne fie frica ? Este oare propria noastra constiinta ? Si cum este posibil sa-ti fie frica de propria constiinta ? 

Acesta este mecanismul pe care il folosesc “sfintii parinti” pentru a pastorii turma… turma de lenesi si creduli.

Omule, nu-ti vinde libertatea crezand ca poti cumpara ceva mai bun cu ea ! 

Ce este preotia daca nu o modalitate de a fugi de propria egalitate cu ceilalti, de a induce sentimentul ierarhiei pe baza “meritelor” in fata Domnului ?  

Oare acest Dumnezeu, inventat de preoti, nu este doar o scuza pentru lene, pentru lipsa noastra de atentie si de bun-simt ? 

4 comentarii:

  1. Foarte tare frate ! hehe ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Textul da de gandit, desi nu e semnat cu un nume real... poate aflam si noi cine l-a scris. Cam dur domne, cam dur

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil e scris de cineva care nu este in toate mintile. Unde este bunul simt la care se face referire, ca eu nu-l vad aici ? Doamne fereste-ne de asa idioti care scriu aberatii pe toate blogurile !!

    Vasile

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai ales acum in pragul Sfintelor Sarbatori Crestine, e blasfemie tot ce a scris asta aici

    Vasile

    RăspundețiȘtergere